Izinkan aku sampaikan walau satu ayat

<
ballighu 'anni walau aayah. maka izinkan aku berkongsi walaupun satu ilmu.

December 7, 2011

hero




‎"Lelaki yang berjaya itu dilihat dari dua perkara.
Pertama, siapa ibunya dan yang kedua, siapa isterinya"

- Umar bin Khattab



September 7, 2011

puasa x?


kenapa nak ucap selamat berpuasa lagi. kan ramadhan dah habis. tapi syawal juga ada ibadah puasa untuk menambah ganjaran dari Allah tau. puasa 6 dibulan syawal amat digalakan kerana ia sunat. so, ayuh kawan-kawan terutama sahabat2 remaja. jangan kita leka dengan bekerja, belajar dan bermain saja. sambil-sambil itu lakukanlah ibadah tambah bagi menambahkan seri kita sebagai seorang yang bergelar muslim.selamat bermujahadah sahabat. 



August 13, 2011

solehah


Jazakallah! terima kasih ya Allah kerana membuka hati-hati kami untuk merai cita-cita menjadi si solehah. ya! solehah itu bukan hanya pada perkataan atau nama sahaja. namun, solehah adalah gelaran untuk semua wanita yang bercita-cita merubah dirinya kepada kebaikkan.si solehah itu, solatnya dijaga. auratnya disempurnakan. taat pada si suami. percakapannya dijaga. maruahnya dijunjung tinggi. al-quran sentiasa dijadikan bahan bacaannya. zikir menjadi kekuatan dalamannya. ibu yang bijaksana. maaf, walaupun diri ini belum bergelar isteri dan ibu. impian dihati berhajat untuk menjadi yang terbaik. insyAllah. wahai jodohku, bimbinglah aku, tegurlah aku, didiklah aku, agar menjadi insan yang peribadi mulia walaupun tidak semulia Siti Khadijah, Siti Aisyah, Siti Fatimah, Maryam dan Zulaikha. berilah aku  dorongan agar aku sentiasa kuat untuk memelihara keluarga kita. sesunggunhnya kau lah suamiku dunia dan akhirat yang telah tercatat di Luh Mahfuz. tiba-tiba ada makcik tu cakap "timah sayang abang". hehehe



Buat para pemuda, yang berhajat untuk berkhawin. anda disarankan untuk menonton video ini. 






terima kasih buat si pemberi. sekian

August 2, 2011

puasa unik





3rd day of ramadhan. alhamdulillah. still can move on. disebabkan universiti still cuti. jadi masih ditugaskan untuk mengajar di sekolah rendah berhampiran. untuk pengetahuan. i'm nope sebahagian student yang ambil kos agama or pendidikan di Uni. cuma rezeki Allah bagi. sewaktu cuti diberi peluang mengajar sambil mendalami ilmu agama. baru lah terasa macam mana penat lelah cikgu saya dahulu mengawal murid-murid sewaktu bulan ramadhan. tak sah kalau tak kena jerit dengan perangai ngada-ngada diorang. oleh kerana, 1st time jadi cikgu, saya pun tak tahu nak ajar apa sebab yang datang pun sangatlah tak ramai. haish, kalau tak datang semua kan bagus.haha. so, saya suruh diorang bawak permainan.sampai ada yang bawak mainan masak-masak and barbie. ha hamek kau. gara-gara nak penuhkan aktiviti mereka. saya suruh tidur. tak mahu tidur. suruh ngaji. "ustazah penatlah mulut ni gerak-gerak". macam-macam alasan. last-last, diorang buat kerja sendiri. cuma saya suruh jangan terlalu bising. dalam waktu yang sama. alhamdulillah saya penuhkan masa dengan membaca al-quran dengan murid yang nak membaca al-quran. sementara tu. sebelum buat kerja masing-masing saya beri murid tugasan dengan soalan berkaitan dengan puasa. idea dari Ust.Zahzan buat guru yang mengajar di waktu puasa. disebabkan masing-masing punya otak yang kreatif. bila saya check. jawapan yang diberikan sangat unik dan proaktif. tahniah. tapi memang kering gusi bila dapat tahu mereka jawap macam ni.ok. disini saya sertakan beberapa jawapan yang hebat dari kalangan murid-murid.haha














August 1, 2011

Phonex dactylifera

SubhanAllah. nikmat blessin of this ramadhan. macam-macam makanan terhidang. menjadikan ia nikmat dan ujian. nikmatnya sewaktu berbuka puasa. namun ujiannya, nafsu makan diuji. going to bazaar ramadhan. MasyAllah. sampaikan tak tahu nak pilih apa.animation,gif,cute icon nafsu.nafsu. alhamdulillah.selama melakukan ibadah puasa. my siblings kurang dididik ke bazaar. kiteorang lebih suka pada masakan di rumah. even though, mak and abah busy macam mana pun with their work. we still cooking together for Iftar.for today, insyAllah bahan dah siap untuk di masak. masakan untuk juadah berbuka pun biase-biase je, tak lah as juadah in hotel 5 star. namun nikmatnya. Alhamdulillah. mungkin hikmah bersederhanaan. insyAllah. keep on it. syukur kerana puasa tahun ni dapat dikerjakan fully di rumah yang sebelum ni puasa di university.
ha! tawan-tawan. when fasting month coming back. one piece of al-fawakih (buah-buahan) yang wajib ada kan. lagi-lagi iftar di masjid. its called tamar or kurma. 
once saya sekolah in which form. tak hingat but ada one of pelajar lelaki asked ustaz.he said ustaz dikawasan saya, tak ada jual tamar.semua penjual kata tak ada tamar.yelah because ustaz cakap wajib makan tamar.ustaz pun oyak.tak da tamar carilah buah kurma.of course, kawasan kau memang tak dak orang jual tamar.kurma mungkin ada. due to in malay we called date as kurma right. tu daulu-daulu lah. now, every people was advanced. a little kids pun dah called date or tamar right. huhu.agaknya our future generation nanti panggil phonex dactylifera pulak kan.
memang dalam post ni, ana nak syakap fashal kurma lah.animation,cute icon,gif yang mana nama saintifiknya Phonex datcylifera. before this, kita memang meriah dengan kurma yusuf tayoib kan. but! ada satu kurma yang chomeeel yang ana nak kongsi. "kurma betuuuuul.betul.betul"


kurma upin&ipin ni i bought,sewaktu pergi program masejid hari tu. so bila nampak. saya pun beli setiap warna kotak. harga sangat berpatut. rasa yang sanggat sedap. alhamdulillah. yang paling unik. the different colour of kotak ada warna merah, green, brown, and biru. behind it ada sedikit manfaat. as shown on that pictures.huhu.kurma yang kotak warna brown dah habis saya makan. and tak tahu mana abah letak that kotak. jadi tinggal three of them. 
siapa yang nak terasa diri dia chomeeel macam betul.betul.betul ni ha! try lah makan kurma upin&ipin ni. tapi jangan risau its not changes your karakter kepada upin&ipin pun. and tak yah ngade-ngade nak bertukar. sebab memang upin&ipin je yang comel cakap betul.betul.betul ni. heheheanimation,gif,cute icon


actually nak cerita tentang benefit phonex ni. because of macam-macam cerita, jadi dah terkeluar tajuk.so jus a simple to conclude about benefit of date is best for constipation xspecially bagi yang poor diet kan. lagi pun sunnah Rasulullah (pbuh).Baginda taking tamar dan milk during iftar.so siape nak dapat two in one boleh rajin ambil kurma. one pahala and other one is healthy. insyAllah.animation,cute icon,gif nak knowing more advantages si tamar ni. boleh google by yourself.before finish, saya nak share one ilmu. ustaz cakap sebelum waktu nak berbuka. jangan lupa berdoa. itu adalah waktu yang paling doa mustajab. ramai dari kita pandang remeh. duk tunggu je depan makanan yang bakal nak dibaham kan. termasuk yang menaip ni ha. insyAllah. masuk ramadhan ni we changes kepada yang lebih baik. berdoalah.mintaklah.berhajatlah banyak-banyak.gif,cute icon kerana Allah sahaja tempat kita boleh sandar segala hajat but not people.ok.ayuh sambung  tadarus! 


green 

blue

mixed up

look like brown  but it's red in colour.. 

July 31, 2011

cover our aurat, not just to wear hijab.



fasting..fasting..animation,cute icon,gif alhamdulillah 
suddenly, i do have an idea to share during this first ramadhan.this idea came out when i was read one status of my FB's friend.subhanAllah.dan  i thought this is one of rintihan or luahan dari pemuda-pemuda yang telus dalam ibadah ramadhannya.keep it on brothers.and i jus copied and pasted here. 




yeah. the problem was not my intent to favor the man but this is our work together to correct between each other. so, bersamalah kita ambil pandangan baik dari orang lain. 




ok. start for babbling..

First of all, I'd like to ask what are the difference of wearing hijab and covering aurat (for the girls).What is the aurat for a woman with her ajnabi or her non-mahram? ajnabi and non-mahram is the same meaning.of course everyone knows, every parts of her body except for face and 2 hands,right that is from her wrist to her finger.So, wearing only hijab without covering all other aurat, does not means you have covered your aurat. I know there's a lot of cases where the hijab girls wear sandals and their feet got exposed.(including me sometime)
So, you know what that is. They did wear hijab but they didn't cover all their aurat yet.There was a point where I thought covering aurat is just covering your hair.but, a mistake always done among us ( for girls ). our hijab is proper but some of us not hiding her shape of body. she wearing a tight jeans. a baby shirt. i know your body is categories of "slim and beauty". but, you show it with a wrong person. This is a BIG MISTAKE. A woman's aurat is everything except her face, her 2 hands and cover it properly.Covering aurat is defined like covering your shame. Why bother to wear clothes at all? You wanna cover yourself so you won't feel ashamed right? It's the same thing.

It is also for your own protection. I'm pretty sure a man can get turn on easily with woman who doesn't cover her aurat, right? Plus, man has very interesting imagination. Even with a slight glance on a woman's aurat he can fantasize about things which is a sin. lagi-lagi di bulan puasa ni. bantulah mereka dengan memelihara aurat kita. of course, they all should keep their pandangan. tapi tidak semua dari mereka have a strong enough. help them to be a good brother in islam. So, by covering your aurat you can prevent other people from sinning. It also can prevents from fitnah to happen


During this blessing month of ramadhan. xspecially for muslimat ( including me ). please do care of our dignity by covering our aurat. bagi yang masih lagi kurang sempurna,ayuh muslimat ku sayang, kita sama-sama perbaiki kesempurnaan dalam menutupan aurat. jangan risau. muslimah yang paling cantik dan sopan ialah mereka yang tutup aurat dengan sempurna dan berakhlak baik. i know out there many women abandon their duty as women and sold themselves to this materialistic world, where you can easily found them with all of their aurat exposed to the world. remembered, secantik-cantik perhiasaan adalah wanita solehah. solehah itu pakaiannya sempurna dan akhlaknya sopan.

Hidayah is everywhere. Allah is all-Giving, He puts hidayah everywhere. You gotta search for it. I mean, when you're thirsty you don't wait for the water to come to you right? You gotta look for water. If you truly seek for hidayah, insyaAllah you'll found it.

You don't have to be an ustazah to wear a long hijab. It's cliche to think that only ustazah do so. There's a case where an chemistry teacher is mistaken as ustazah by a secondry school students, just because she wore a long hijab.

Who says only ustazahs are going to heaven? All of us are entitled to heaven, insyaAllah as long we do the things that are Allah loves.




its cantik right?
ingatan untuk penulis belog ini, terutamanya
hopefully, on this ramadhan. Allah guide us and protect us from hell fire. InsyAllah. proud to be a muslim. if i'm wrong please tell me the truth. 

tear come out



After listen what my teacher said, I realize there is so many mistake that I've been made. When I know everything will become valuable when connected to Allah, I cry and cry like a child,sad Pictures, Images and Photos because I always chase something fake, unreal. He said, when we have knowledge, the best knowledge is when that knowledge connecting us to Allah in simple word mean we always remember Allah from that knowledge. When we have money, the best money is the money we spent in Allah ways, and when we have vehicle, the best vehicle is the vehicle who already bring us to the place who connect to Allah, such as Mosque and etc.

When someone already Love Allah and Rasulullah, there is nothing to be worried about their life, because they must be believe everything is already arrange by Allah and there is nothing to be afraid off. So, beside they try the best they can do, they also will gave everything to Allah because they know Allah will give the best for us.

watched this vid. my tear came out.

dunia







Al-Mustaurid ibn Syaddad r.a, Hadits Riwayat Muslim

demi Allah..,dunia ini jika dibandingkn dengan akhirat ibarat seseorang yang 
mencelupkan jarinya ke laut, air yang tersisa dijarinya ketika diangkat itulh nilai dunia

 
 berhati-hatilah dengan dunia




July 30, 2011

masejid cantik



kadang-kadang kita ni, bila nak ke shopping complex terase dekat je. tapi bila nak ke masjid. padahal sekangkang kera je. ya Allah terasa macam a thousand kilometre per mile per hours per second. ish. ish. itu lah kita kan. ok mula bulan mulia ni ayuh kita ringgan kan jiwa untuk ke rumah Allah. lagi-lagi para pemuda yang soleh dan tampan tu. ha! jangan lupa tau ke masjid. saya bangga melihat pemuda-pemuda yang sering ke rumah Allah. memang machoo kan. ayuh! ke masjid. lagi-lagi,masjid sekarang dah advance ada aircond.  gif,cute iconada pulak suluhan lampu-lampu jurai yang cantik lagi. SubhAllah.nak berdoa pun best. sempena ramadhan mubarak ni. kalau ada kelapangan jangan lupa solat di masjid tau tawan-tawan. dapaaat banyak pahala. pastu dapat makan moreh pulak tu. 
geli hati teringat upin ipin cakap dalam episod tarawih .dieorang cakap. "teruk kite kena hentam gan kak ros malam tu. teruk.teruk.teruk. ha! lepas semalam tu, kiteorang dah tak main dah. kiteorang semayaaaaaaaang je betul.betul.betul"  











promote masjid kat negeri sendiri. hehe. kalau tak tertarik lagi lah hati-hati kita semua nak ke masjid tak tau nak habaq apa lagi dah. terpulang lah. tiada paksaan dalam beragama. tapi kita ni kalu tak paksa memang susah nak buat sesuatu kebaikkan. macam saya ni lah. padahal pintu masjid sentiasa terbuka untuk hati-hati yang ingin mendekati diri pada Allah. bertuah kita as a muslim. masjid kita boleh lawat bila-bila masa. ada sahabat saya yang kristian tu, sungguh taat pada agamanya. namun sayang nak ke gereja pun hanya pada waktu-waktu tertentu. kita tiap masa berjemaahkan. kagum saya dengan agama islam ni. moga hidupku matiku dalam agamaMu ya Allah. sama-sama kita berdoa.  


azan sedap sentuh sanubari




Allah is calling
But I do not answer
And when Allah is calling
I just listen to the voices

Allah is calling
I just answer sometimes
And when Allah is calling
I just listen to the whispers
 

Allah is calling
I answer so many times
Allah is calling
I'm tired of them 

Hardly forching myself
I have to accept them all
And that is really me
Who's still not close to Allah





azan yang ini selalu buat saya bangun subuh. tersentuhhhhnya kabul saya ni.animation,cute icon,gif 



azan mekkah dan madinah pun buat saya pilu. sesungguhnya panggilan Allah itu sangat menyentuh kalbu saya.
sejak saya jahil dengan tipuan dunia yang melalaikan. sering saya ambil mudah. ya Allah, terima kasih kerana mengetuk pintu hati NurKhairina dengan kasih sayang Mu. aku kini bahagia ya Allah bersamaMu.animation,cute icon,gif

July 28, 2011

get excited! Ramadhan is near!

who is excited about ramadan next monday. Yeah eagerly waiting for ramadan cant wait by thinking of the reward we will be getting from Allah and insha Allah the positive changes it will bring in our lifes, hope may Allah make your life also from among the followers of truth. Ameen. 

May Allah protect all of us from Hell fire. Ameen.

upin ipin: 

I can't wait myself alhamdullillah. i'm looking forwards to it.upin ipin too.

Ramadan is a time of forgivness, charity, abstaining from worldly pleasures, spiritual cleansing of the heart, spending time with your family, reading the Quran, going to the masjid, and many other blessings.

Many people (especially non-Muslims) think it's only about abstaining from food - wrong. I am not assuming anything about you. Just general facts.

The gates of the heavens are open and Allah is open to mercy, guidance, forgiveness, and countless other blessings. Even after Ramadan you should try to maintain your character. Muslims worldwide are constantly trying to better themselves.




some fact for sharing:  fasting is for reducing economic expenditure or pressure, as well as practising self-restraint by reducing indulgence in personal luxury, lusts, or comfort etc. But, in reality, Muslims do the opposite! Muslims, fasting during Ramadan, practice a total orgy of eating and drinking more delicacies, albeit during night instead of day time. At nighttime meals, a typical fasting Muslim may consume double the amount of most nourishing, delicious and luxurious food items compared to his normal eating habit. Monthly expenditure for a typical family duly doubles or triples during Ramadan as compared to monthly expenditure during rest of the year. That means, during the month of Ramadan, Muslims are engaged in greater spending spree than other months of the year. Instead of sacrificing self-comfort and self-interest and luxuries, Muslims indulge in gorgeous month-long celebration of vigorous spending and eating orgies.


wahabee

secara jujur memang saya tak mendalam bab berkaitan dengan defini wahabi. ramai sahabat nasihat berhati-hati dengan wahabi. insyAllah. kadang-kadang timbul kekeliruan pada kotak minda saya tentang perkataan wahabi ni. tiap-tiap laman saya explore dan baca apa yang tersirat sebalik wahabi. ada kata wahabi pengkhianat agama. tapi ada jugak saya terbaca salah faham tentang wahabi dalam belog ustaz-ustaz. moga Allah memelihara akidah kita semua. sejak saya berhijrah ke arah lebih baik ni. banyak video-video ulamak yang saya sering kongsi kepada para sahabat. cuma pesanan saya pada sahabat-sahabat. janganlah disebabkan isu wahabi kita membenci ulamak. sekiranya terdapat yang baik, kita sama-sama ambil manfaat.apa yang meragukan kita cuba elakkan. teruskanlah menuntut ilmu. kadang-kadang, tak mustahil ilmu Allah tu kita boleh dapat dari seorang penagih dadah. buatnya, si penagih oyak ke kita " tutuplah auratmu sebelum auratmu ditutupkan". kita tetap kena ambil setiap zarah kebaikkan yang sampai pada kita. namun harus berhati-hati sewaktu menerimanya. kerana tak semua yang nampak baik itu benar. tapi yang benar itu semestinya baik. ha! kan. lagi-lagi manusia macam saya yang tengah membaiki diri ni.

video ringkas tentang isu wahabi


ustaz azhar idrus

ada orang cakap pada saya yang DR MAZA sebahagian dari wahabi. walaupun pun masih kabur dengan isu ini. namun yang saya suka pada DR MAZA ni. beliau suka memotivasikan jiwa. tapi apa yang kurang betul of course saya akan tolak dengan baik.



sesungguh yang baik itu datang dari Allah. Allah itu sentiasa berada dimana-mana. maka berhati-hatilah dan mohon agar Allah sentiasa memelihara akhlak dan akidah kita.


July 24, 2011

let's us







changed from worrying to praying; from complaining to problem solving; from boredom to having good clean fun; from a state of darkness to one of light; from selfish love to love of self and others; from independence to interdependence; from winning or losing to learning, and growing; from telling to asking; from being aggressive to being assertive; from being reactive to being proactive!



dua stir during at night



You are trying to sleep but you are restless. You wake up, and turn onto the other side. You can’t get comfortable. You wake up because you are too hot or too cold. There is some vague worry or uneasiness keeping you awake… Did you know there is a dua for those moments when you wake up in the dark, stirring restlessly?
Laa ‘ilaaha ‘illallaahul-Waahidul-Qahhaaru, Rabbus-samaawaati wal’ardhi wa maa baynahumal-’Azeezul-Ghaffaaru.


There is none worthy of worship but Allah, the One, the Victorious, Lord of the heavens and the earth and all that is between them, the All-Mighty, the All-forgiving

Isn’t that beautiful? Islam has a dua or prayer for every occasion. If anyone sees that fact as a burden, he is missing the point. These duas are not a requirement or a burden, they are gifts. They are little gems, powerful invocations to bring your mind closer to Allah, ease your heart, and bring peace to your spirit.
A dua like this is a mercy from Allah, as if He is saying, here is a way to contact me when you are in need, here are beautiful words to comfort your soul.
SubhanAllah.

July 22, 2011

bosannye


Bosan adalah satu ujian yang paling kerap aku lalui. ya Allah. berat sungguh ujian bosan ni bagi aku. lagi-lagi aku ni tunggal. ada kereta pun tak tahu nak ke mana. ada kawan-kawan pun semua sibuk tak tentu masa. namun, apa boleh buat. ini lah hakikatnya dikurniakan cuti yang lama. rasa sekarang jugak aku nak balik UKM. tapi apa boleh buat. ini salah satu cara Allah nak didik aku agar sentiasa bersabar.satu tip yang dapat aku kongsi kan bersama. bila datang si bosan. banyakkan lah berselawat atas nabi disamping berzikir pada Allah. InsyAllah hati akan berasa bahagia walaupun ketika itu kita kesunyian. dan ada satu ayat yang sering memujuk hati aku ketika menghadapi ujian-ujian seperti ni. mungkin juga dapat memujuk hati sahabat-sahabat.

One day I asked ALLAH for a bunch of beautiful flowers,
Instead, He gave me Cactus with thorns.Later, I asked HIM to give me Butterflies
Instead, HE gave me Worms
I was disappointed and I wept
But, few days later, I noticed that the cactus bloomed with beautiful flowers, and the worms soon became butterflies
ALLAH wants us to wait for the right timeFor us, HE knows when n wats the best that we deserve

teruskan bermujahadah ye!

July 20, 2011

manusia perlu menangis depan tuhan

ya Allah aku mengadu padaMu.lemah kekuatan ku, hinanya diriku dikalangan manusia.insan bila merintih ia merasakan ia dekat pada tuhan. -Dr MAZA-

Sejujurnya setiap insan lebih banyak menangis dari tertawa. sejak keluar dari perut ibu kita dah mula menghiasi dengan tangisan-tangisan.gif,cute icon tangisan bukan lah menunjukkan kita ni lemah. tapi tangisan adalah ubat yang dapat menyucikan hati dari segala keegoaan kita. pemuda yang paling tampan adalah yang pernah menangis dihadapan Allah. wanita yang paling cantik adalah wanita yang pernah menangis dihadapan Allah. lagi-lagi bila ditimba suatu musibah. Allah. murah benor-benor air mata kita kan. menangis, merintih pada Allah taala. ya Allah, kurniakan aku itu dan ini. macam-macam yang kita mintak pada Allah taala. kerana pada Allah lah selayaknya kita menyandarkan segala pengharapan bukan pada manusia. mintalah sebanyak mungkin kerana itulah jalan untuk kita lebih dekatkan diri pada Dia. Allah suka lihat hambaNya merintih menangis dan berharapNya. sebab Allah sayang hambaNya. namun, segelintir hamba yang sangat sombong dan angkuh pada Allah taala. sehinggakan tak mahu mintak memohon hajat dan berdoa pada Dia. tapi Allah itu ar-rahman, Dia masih beri peluang pada hamba-hamba yang sedang berada dalam kesombongan. 

Sahabatku sayang, aku suka menyelami hati-hati sahabat yang sedang bersedih.cute icon,gif namun hanya satu kata semangat yang aku dapat beri. "kembali lah kau pada Allah", merintihlah, mengadulah. kau akan temui pintu keluarnya. yakinlah. memang hakikat manusia bila susah baru nak pergi pada Allah. sedang dalam kesenangan jarang sekali ingat pada Allah. inilah kita. hamba yang masih kurang syukur atas nikmta-nikmat Allah taala. semoga Allah pelihara kita semua. 

satu doa yang nabi ajar. malah tiap pengakhiran doa kita jangan lupa baca doa ini. doa ini sangat simple tapi maksudnya sangat menyeluruh. sama-sama kita amalkan : 

"Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka". QS. Al Baqarah 201.




sahabat doakan aku agar istiqamah dalam kebaikkan. dan kita dapat bersama-sama berkumpul di syurga Allah nanti





kekuatan hati



minda tajdid oleh dr MAZA buat aku sedar tentang hakikat hidup ini.. sungguh dunia hanyalah persinggahanku yg sementara sebelum balik ke negeri yang kekal abadi iaitu akhirat. namun, sementara untuk sampai ke negeri itu dengan baik banyak proses kepayahan yang perlu dilalui.g,gif 

bagi sahabat-sahabat yang terasa sedang menghadapi kesusahan dan kepayahan. bukalah video minda tajdid oleh Dr MAZA. Ustaz memang pandai menyelami hati-hati insan yang sedang bersedih menghadapi kepayahan hidup dek ujian-ujian yang kadang-kadang melemahkan jiwa kita. of course,percakapan Dr MAZA banyak memujuk hati dan membangkitkan semula jiwa yang lemah.

Moga Allah sentiasa meredhai Dr MAZA











Inilah hakikat Perjalanan hidup kita..Pilihan Ditangan Anda..
Jadilah Seorang Mukmin Yang Bijak
--------------------------​--------------------------​---


“Adakah kamu lebih redha dengan kehidupan dunia dan kehidupan akhirat?
Tidaklah kehidupan dunia melainkan kesenangan yang sedikit jika dibandingkan dengan kehidupanakhirat

[Surat At-Taubah,ayat 38]

KUBUR
-----------------
Sabda Nabi SAW : “Apabila seorang mukmin diletakkan dalam kuburnya datanglah
(malaikat-malaikat) kepadanya lalu dia mengucap..’’

[Hadis Riwayat ileh Al-Bukhari]

TIUPAN SANGKAKALA
--------------------------​----
Dan ditiuplah sangkakala,maka matilah siapa yang di langit dan di bumi kecuali siapa
Yang dikehendaki Allah .Kemudian ditiup sangkakala itu sekali lagi maka tiba-tiba
Mereka berdiri menunggu (keputusannya masing-masing).”

[Surah Az-Zumar ,ayat 68]

DIHIDUPKAN SEMULA
--------------------------​--
Sabda Rasulullah SAW: “Dibangkitkan setiap hamba (manusia) mengikut sebab kematian masing-masing .”

[Hadis diriwayatkan oleh Muslim]

AL-HASYAR
--------------
Manusia Dikumpulkan

“Pada hari bumi diganti dengan bumi yang lain dan langit-langit begitu juga ,
Dan mereka dating di hadapan Allah yang Maha Perkasa”.

[Surah Ibrahim ,ayat 48]

SYAFAAT
-------------------
“Dan tidak memberi syafaat itu melainkan daripada orang yang diredhai sahaja”

[Surah Al-Anbiya,ayat 28]




PENYERAHAN KITAB
--------------------------
“Dan siapa yang diberikan kepadanya kitab di sebelah tangan kanannya maka dia
Akan di hisab dengan mudah dan dia akan kembali kepada kaum keluarganya dengan keadaan gembira…..”

[Surah Al-Insyiqaq ayat 7-12]


HISAB
-----------------
“Sesungguhnya kepada Kami mereka kembali Kemudian itu urusan Kami memeriksa mereka”

[Surah Al-Ghasiyah,ayat 25-26]


TIMBANGAN AL-MIZAN
--------------------------​--------
“Dan Kami memasang timbangan yang tepat pada HAri Kiamat,maka tidak seorang
Pun dirugikan walau sedikit; sekali pun hanya seberat biji sawi, pasti Kami mendatangkan (pahala). Dan cukuplah Kami yang membuat perhintungan”

[Surah Al-Anbiya ,ayat 47]


TELAGA (AL-HAUDH)
--------------------------​--
Sabda Baginda SAW: Sesungguhnya pada tiap-tiap nabi ada telaga dan mereka berharap siapa paling banyak pengikut yang meminumnya.”

[Hadis diriwayatkan oleh At-Tarmizi]


UJIAN KEIMANAN MANUSIA
--------------------------​---------
“Dihari dibukakan betis dan diarahkan sujud tetapi mereka tidak mampu “

[Surah Al-Qalam,ayat 42]


MUKMIN
----------------
Pada hari ketika orang-orang munafik lelaki dan perempuan berkata orang yang beriman
“tunggulah kami supaya kami dapat mengambil sebahagian dari cahayamu”…

[Surah Al-Haadid,ayat 13]


TITIAN AS-SIRAT
--------------------------​--
“Sesungguhnya tidak seorang pun di antara kamu yang tidak melaluinya….”

[Surah Maryam,ayat 71]

AL-QANTHORAH (TEMPAT MEMBALAS HUKUMAN)
--------------------------​--------------------------​--------
“Dari Abi Sa’ed Al Khudir telah berkata Rasulullah SAW telah bersabda , “Apabila orang-orang mukmin terselamat dari neraka maka mereka ditahan di satu tempat
Namanya Al-Qanthorah di antara syurga dan neraka .Maka diqisas (dibalas sebagaimana diperlakukan di dunia seperti tumbuk balas tumbuk )diantara mereka beberapa kezaliman sewaktu dii dunia..

[Hadis diriwayatkan oleh Al-Bukhari]


SYURGA
---------------
“Dan adapun orang-orang yang diselamatkan tempatnya di dalam syurga ,mereka tetap di situ selama ada langit dan bumi , melainkan menurut kehendak Tuhanmu.Pemberian yang tiada putus-putusnya”.

[Surah Hud,Ayat 108]


izinkan aku menyentuh baitullah alharam itu






"tak kenal maka tak cinta"
ungkapan ini selalu kita dengar kan
bila kita dah kenal si dia baru kita jatuh cinta


begitu lah penat aku menanti balasnya cinta dari seorang insan 
namun dia tak pernah nak merasa apa yang aku rasa
sehingga aku merasakan diri ini langsung tak dihargai
apalah daya siapalah aku pada dia

saat aku menagis meraba-raba mencari cinta
aku lupa bahawa cinta itu milik Allah
sememangnya aku tak layak memiliki cinta
kerana aku sendiri pun tak pernah nak menghargai cinta Allah

namun disaat aku bangkit semula mencari kekuatan
sedikit demi sedikit aku mula mengenai Allah
lalu aku mula rasa jatuh cinta 

maka ya Allah jemputlah aku ke tempat suciMu
dan izinkanlah aku menyentuh baitullah alharamMu








July 19, 2011

muslimatku sayang

waktu jalan-jalan di belog sahabat-sahabat, ada suatu yang amat menyentuh jiwa nuranianimation,cute icon,gif aku tatkala membacanya.moga manfaat dan bagi kekuatan untuk kita wahai muslimatku sayang.pesan si sahabat simpan hati kita baik-baik dalam balang dengan cahaya iman. 



Ya ukhti,
getaran hati tatkala memandang si dia, cukuplah istighfar sebagai penawarnya,
jangan kamu biarkan rasa itu meraja di dalam jiwa,
kelak nanti syaitan kan bergelak ketawa,
jatuh lagi seorang anak adam di jalannya.

Ya ukhti yang ku sayang,
Apakah kamu lupa?Akan janji Allah pada si pencintaNya?
Biar,manis mana pun cinta duniag,gif,
kamu harus ingat,bahawa ia cuma sementara,
yang mana jika kamu lalai di dalamnya,
akan menjadi racun yang akan menghancurkan negeri akhiratmu yang indah di sana.

Ya ukhti yang kucintai,
kamu adalah permata,yang sangat mahal nilainya,
hanya layak dibeli oleh para mujahid dan syuhada yang benar-benar perkasa,
makanya,simpan lah rasa itu,jika bukan pada yang halal bagimu.

Bukanlah kita tidak dibenarkan untuk memiliki orang yang kita cintai,
tidak,tetapi Allah...yang selalu Mengetahui apa yang tersirat dan terlintas di hati ini,
bahawa lebih wajarnya kita sebagai hamba,supaya sentiasa bertawakal padaNya,
dalam soal hidup atau pun mati.

Iya ukhti,tidak perlu kita luahkan rasa cinta itu pada si dia,cute icon,gif
kerana dia tidak berkuasa memutuskan untuk mencintai kita,
melainkan Allah jua yang mengizinkannya.
Dia juga  makhluk Allah,yang mana hatinya dipegang rapi oleh-Nya,
jadi tidak perlu meminta cinta daripada sang makhluk,
tetapi mintalah pada Allah,
kerana hanya Allah yang bisa membalasnya.

Ukhti yang dirindui,
betapa tiada siapa pun yang faham gejolak perasaanmu di kala ini,
jika hanya itu jalannya,untuk menutup segala pintu fitnah,
maka diri ini akan berdoa,semoga segalanya terbaik untuk mu jua.

Ukhti,apabila kamu  memilih untuk masuk ke gerbang itu,
ingat lah ini bukan pengakhir segala masalah,
tetapi hidup dan perjuangan dakwahmu baru sahaja bermula,
yang mana akan lebih sukar jika kamu tidak pandai mengemudikannya.
Jangan nanti ia menjadi pelemah iman mu sebagai pemegang amanah,
berusahalah,bersama dia sebagai pembimbingmu,
supaya sebuah perkahwinan itu juga dihitung ibadah untuk kelangsungan dakwah.

Ya ukht,
jangan pernah risau akan siapa pun jodohmu di hujung nanti,
sebaliknya bertawakallah sepanjang perjalanan ini,
bahawa Allah akan memberi yang terbaik untuk yang terbaik.
jika mahukan Muhammad,berusahalah menjadi Khadijah,
jika mahukan Yusuf,berusahalah menjadi Zulaikha,
jika mahukan Sulaiman,berusahalah menjadi Balqis,
Pesan ini juga khusus buat yang bertinta ini,
kerana hamba Allah ini selalu berkhilaf,masih selalu berusaha untuk mencapai redhaNya.

Yang terakhir dariku ukhti,
jangan sampai cinta makhluk melebihi cintamu pada Sang Khaliq.
Ini juga ujian sebenarnya ukht,
jangan terlalai dan terus hanyut,
kelak apabila ia dicabut,kamu terus tidak berdaya langsung untuk berdiri sendiri.
Diri ini sentiasa mahu melihat kamu tersenyum lagi.


-Ikhlas menyayangimu kerana Allah,
semoga kamu terus kuat di sana. 

July 18, 2011

iman said





remembrance of Allah is a cure and remembrance of people is a disease.oh ya Allah, hold tight my heart from love liar n protect me from this destructive path..beware of the life of the world Khairina Abessinia, because it is a magician more skilled than harut n marut.never lose hope in Allah if u want a beautiful flower.He will create d best way for u dear.


mampukah aku sekuat maryam









Sayyidatina Maryam (‘alayhassalam) is the only woman who has been mentioned by name in the Holy Qur’an. In fact, there is a Surah named after her and it is called Surah Maryam. This Surah is the nineteenth chapter of the Holy Qur’an. It is recommended that women should recite this Surah, especially when they suffer labour pains so that Allah (Subhanahu wa Ta‘ala) can make their delivery easy for them. Another Surah in the Qur’an that talks about Sayyidatina Maryam (‘alayhassalam) is Surah Aali-‘Imran which is the third chapter of the Holy Qur’an. She is also mentioned in Surah al-Baqarah, an-Nisaa’, al-Ma’idah, at-Tawbah, al-Mu’minun, al-Ahzab, al-Hadid, as-Saff, and at-Tahrim. Furthermore, Sayyidatina Maryam (‘alayhassalam) was present together with Sayyidatina Asiya (‘alayhassalam) at the birth of our Beloved Sayyidina Muhammad (Sallallahu ‘alayhi wa Sallam). This gives us only a brief understanding of her great status among women in Islam.
The birth of Sayyidatina Maryam (‘alayhassalam) is mentioned in the Holy Qur’an. Bibi Hanna (‘alayhassalam) was expecting a child in her old age and with the birth of a son in mind, she made an oath to Allah (Subhanahu wa Ta‘ala) that the child to be born would be free from all worldly affairs and especially dedicated to Allah’s service. Bibi Hanna (‘alayhassalam) said:
“O my Lord! I vow to You what is in my womb to be dedicated for Your service, so accept this from me. Surely, You, only You are the All-Hearing, the All-Knowing”. (Qur’an 3:35). 
Then when Sayyidatina Maryam (‘alayhassalam) was born, Bibi Hanna (‘alayhassalam) stated:
“O my Lord! I have given birth to a girl”. (Qur’an 3:36).
As she had expected that her baby would be a male child who would grow up to be a scholar or a religious leader, it was stated:
And Allah knew well whom she had given birth to, and the male is not like the female, “and I have named her Maryam, and I give her and her offspring under Your protection from satan, the rejected one”. (Qur’an 3:36).
Sayyidatina Maryam (‘alayhassalam) was thus accepted to serve Allah (Subhanahu wa Ta‘ala).
Sayyidatina Maryam (‘alayhassalam) grew up under Allah’s special protection. Her sustenance came from Allah, and her upbringing was indeed a pure one. During her childhood, she was assigned into the care of Sayyidina Nabi Zakariyya (‘alayhissalam) and he looked after her while she was in the service of Allah. The Holy Qur’an also testifies to this childhood miracle of Sayyidatina Maryam (‘alayhassalam):
So her Lord accepted her with goodly acceptance and He made her grow in a good manner and put her under the guardianship of Zakariyya. Whenever Zakariyya entered her place of prayer, he found her with sustenance. He said: “O Maryam! From where did this come to you?” She said: “This is from Allah”. Surely, Allah provides sustenance to whom He pleases without measure. (Qur’an 3:37). 
This was not the only miracle in the life of Sayyidatina Maryam (‘alayhassalam). However, it would give way to an even greater miracle later on in her lifetime, the birth of her son, Sayyidina ‘Isa (‘alayhissalam).
          
Surah Aali-‘Imran and Surah Maryam explain the birth of Sayyidina ‘Isa (‘alayhissalam) in great detail. We also learn from the Holy Qur’an about the miraculous pregnancy of Sayyidatina Maryam (‘alayhassalam). 
And mention Maryam in the Book (the Qur’an), when she withdrew from her family towards a place in the east.
Then she veiled herself from them, then we sent Our angel to her who appeared before her like a man in all respects.(Qur’an 19:16-17).   
After seeing the angel:
She said: “Surely, I seek refuge of the Most Affectionate (Allah) from you if you do fear Allah”. (Qur’an 19:18). 
Then the angel, Hadrat Jibril (‘alayhissalam) responded.
He said: “I am only a Messenger of your Lord (to announce) to you the gift of a pure son”. (Qur’an 19:19). 
Sayyidatina Maryam (‘alayhassalam) then asked:
“How shall I have a son when no man has touched me nor am I unchaste?” (Qur’an 19:20). 
This verse of the Holy Qur’an proves that Sayyidatina Maryam (‘alayhassalam) was a virgin and she was chaste. Thus, she is given the title of the blessed Virgin Mary, peace be upon her. Furthermore, Hadrat Jibril (‘alayhissalam) replied:
So it shall be. Your Lord says: This is easy for Me. And that We may appoint him as a Sign for mankind and a mercy from Us and this is a matter already decreed. (Qur’an 19:21). 
So she conceived him, then she went away with him to a far off place. (Qur’an 19:22)
Then the pangs of child-birth brought her to the trunk of a palm-tree. She said: “Oh, would that I had died before this and had been a thing forgotten”. (Qur’an 19:23).
Then a voice called from underneath her, “Do not grieve!. Certainly your Lord has caused to flow a rivulet below you”.
And shake towards yourself the trunk of the palm tree, fresh and ripe dates will fall upon you”. 
(Qur’an 19:24-25). 
These two verses of the Holy Qur’an show us that Sayyidatina Maryam (‘alayhassalam) was provided with water and fresh dates by Allah (Subhanahu wa Ta‘ala). The next verse of the same Surah also explains that she was commanded to eat, drink, cool her eyes, and to vow a fast to the Most Affectionate (Allah) in which she would not speak to anyone on that day. This incident portrayed the very pious and saintly character of Sayyidatina Maryam (‘alayhassalam), mother of Sayyidina ‘Isa (‘alayhissalam).
Sayyidatina Maryam (‘alayhassalam) is truly one of the greatest women in the world and she is an excellent role model to all people, especially women.  She taught us that we should have faith, patience, and trust in Almighty Allah (Subhanahu wa Ta‘ala). We also learn that Allah (Subhanahu wa Ta‘ala) rewards those who dedicate themselves to serve in his path. Insha Allah, we should also dedicate ourselves to the service of Allah (Subhanahu wa Ta‘ala) and follow the lessons that Sayyidatina Maryam (‘alayhassalam) has taught us.