Izinkan aku sampaikan walau satu ayat

<
ballighu 'anni walau aayah. maka izinkan aku berkongsi walaupun satu ilmu.

August 2, 2011

puasa unik





3rd day of ramadhan. alhamdulillah. still can move on. disebabkan universiti still cuti. jadi masih ditugaskan untuk mengajar di sekolah rendah berhampiran. untuk pengetahuan. i'm nope sebahagian student yang ambil kos agama or pendidikan di Uni. cuma rezeki Allah bagi. sewaktu cuti diberi peluang mengajar sambil mendalami ilmu agama. baru lah terasa macam mana penat lelah cikgu saya dahulu mengawal murid-murid sewaktu bulan ramadhan. tak sah kalau tak kena jerit dengan perangai ngada-ngada diorang. oleh kerana, 1st time jadi cikgu, saya pun tak tahu nak ajar apa sebab yang datang pun sangatlah tak ramai. haish, kalau tak datang semua kan bagus.haha. so, saya suruh diorang bawak permainan.sampai ada yang bawak mainan masak-masak and barbie. ha hamek kau. gara-gara nak penuhkan aktiviti mereka. saya suruh tidur. tak mahu tidur. suruh ngaji. "ustazah penatlah mulut ni gerak-gerak". macam-macam alasan. last-last, diorang buat kerja sendiri. cuma saya suruh jangan terlalu bising. dalam waktu yang sama. alhamdulillah saya penuhkan masa dengan membaca al-quran dengan murid yang nak membaca al-quran. sementara tu. sebelum buat kerja masing-masing saya beri murid tugasan dengan soalan berkaitan dengan puasa. idea dari Ust.Zahzan buat guru yang mengajar di waktu puasa. disebabkan masing-masing punya otak yang kreatif. bila saya check. jawapan yang diberikan sangat unik dan proaktif. tahniah. tapi memang kering gusi bila dapat tahu mereka jawap macam ni.ok. disini saya sertakan beberapa jawapan yang hebat dari kalangan murid-murid.haha














4 comments:

Anonymous said...

best kan jd cigu? haha.. xpe, nanti ada peluang jadilah cigu kat universiti plak :)

khairina abessinia said...

insyAllah..mohon doanyaa pak..hehe

qilah said...

wah, yg posing atas kerusi tu tak tahan betul tu .hehe. btw, mesti seronok terima pengalaman jd chekgu (:

khairina abessinia said...

betull syggg.. nice experience